Lebih 35K Perkongsian FB, ‘Makeover’ Tandas Lama Jadi Baru Dengan Mudah & Jimat

Assalamualaikum semua, nak share dgn kawan2 yg nak makeover toilet lama dengan bajet ciput. Kalau nak tukar tiles baru, confirm harga ribu2. Jadi kami makeover dgn mengecat + wallpaper. Jimat duit. Tapi of course tukar tiles lebih tahan lama. Idea ni bagi mereka yg nak cepat dan kekurangan bajet seperti kami.

STEP 1

Cari protective coatings macam gambar ni. Campurkan dua bahan ni then terus sapu ke tiles. Tiles akan jadi sticky dan melekit seperti gam.

STEP 2

Lepas dah sapu coating tadi, sapu cat macam biasa. Ikut lah nak warna apa pun. Belah kiri cat untuk lantai warna dark grey, tong kanan cat putih untuk tiles dinding. Kami pakai lebihan cat rumah tahun lepas.

Tunggu cat kering ye.

STEP 3

Lepas cat dah kering, last sekali sapu sealer ni. Tujuannya supaya cat tak mudah tercabut. Sapu 2,3 kali pun takpa. Then last skali yang bercorak tu kita tampal wallpaper. Siap!

SEBELUM : Toilet rumah lama je, yang mana ade lubang-lubang tu boleh tutup dulu dengan cement grout warna putih.

SELEPAS : Tadaaa..rupa bila dah di cat. Lantai dan dinding cat, yang bercorak tu wallpaper.

Cantik kan?

Sumber : Khairunnisa Baharin